Kamusal alan ve büyük ölçekli işyerlerinde kullanılan turnike sistemleri sayesinde içeri ve dışarı yoğun insan akımının düzenlenmesi ve gerek görüldüğü takdirde kayıt altına alınması mümkün olmaktadır. Bu sistemler arzu edildiği halde yalnızca insan akışını düzenlemek ve yığılmalarını engellemek için kullanılabileceği gibi arzu edildiği takdirde de o alanda yetkisi bulunmayan kişiyi içeri almamak veya belirli noktalara girişini kısıtlamak için de kullanılabilmektedir.
Turnike sistemlerinin ülkemizde en çok görüldüğü yerler plazalar, raylı sistem ulaşım merkezleri giriş ve çıkışları olmaktadır. Entegre olarak çalışan kartlı veya manyetik sistemler ile hem ulaşım araçlarının ancak ücretini ödeyen kişiler tarafından kullanılmasını sağlarken hem de yoğun saatlerde yaşanabilecek yığılmalar engellenmiş olur. Bu kartlı veya manyetik sistemin bir benzeri de şirketlerde uygulanır. Kişisel kartları ile belirli noktalara giriş çıkış yapan personelin arzu edilmeyen bölgelere girişi engellenir.
Bu ve benzeri turnike sistemleri giriş ve çıkış yönlerini ayarlamak için de kullanılır. Ancak tek bir yöne doğru dönüş sağlayan turnikelerin kullanılması ile kişilerin arzu edildiğinde belirli bölgelerden giriş çıkış yapmaları mümkün olmaktadır. Bu sistem yine en çok ulaşım araçlarında kullanılmakta ve bu sayede düzenli bir insan trafiği sağlanmaktadır.
Turnike sistemlerinin maliyeti ve kurulumu kolay olduğundan pek çok kişi tarafından beğeni ile tercih edilmektedir. Sağladığı düzen ve takip ile maliyetinin de ulaşılabilir boyutlarda olması yoğun bir memnuniyet yaratmaktadır.