İü’lü Öğretim Üyesi Üstün Özelliklere Sahip Kulaklık Geliştirdi
IÜ tıp fakültesi öğretim üyesi olan doç. Dr. Leyla Türker Şener, günlük yaşamı daha da kolaylaştıracak harika bir kulalık geliştirdi.
Artık günümüzde insanların vazgeçilmez bir eşyası olan kulaklıklar, kulak ağrılarından kulak enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığa neden olabiliyor. Bu düşünerek bir kulaklık tasarlayan doç. Dr. Leyla Türker Şener tüm bu durumları ortadan kaldıracak bir kulaklık geliştirdi. Kulaklığın özellikleri elbette tüm bunlarla da sınırlı değil. Kulaklığın bir diğer özelliği ise işitme engellilere hitap etmesidir.
Giyilebilir teknoloji ile üretilmiş olan bu kulaklık sayesinde artık işitme engelliler, telefondaki sesleri kolaylıkla duyabilecek. Üretilen kablosuz kemik iletimli kulaklık sayesinde işitme engeli olan kişiler sesleri artık daha net algılayabilecek.
Kulaklığın En Önemli Özelliği
Doç. Dr. Leyla Türker Şener, her ortamda ve her koşulda dışarıdan gelen sesleri, kulak zarı ile değil de elmacık kemiği üzerinden algılayabilecek kulaklık geliştirdi. Hem müzik dinlerken hem de dış ortamlardaki sesleri daha rahat algılayan bu kulaklık telefon bağlantısı ile kullanılabilecek. Kulaklığa verdiği isim ise ‘tetfit’’
Yapılan çalışmalar sonucunda kulak zarı yolu ile hiç ses duymayan birinin bu buluş sayesinde telefonda çalan müziği duyduğu belirtilmiştir. Doç. Dr. Leyla Türker Şener, ürettiği kulaklığın elmacık kemikleri üzerinden sesleri titreşim yolu ile duyma merkezine aktarmasını sağlamıştır. Bu sayede kulak zarı olmayan ya da kulak zarı hiçbir şekilde çalışmayan kimseler bile sesleri duyabilecek. Özellikle telefon görüşmeleri ve telefonda çalan müzikleri hastalar rahatlıkla algılayıp, duyabilecektir. Bu cihaz, işitme engellileri için iyi bir umut ışığı olmuştur.
Cihaz Aynı Anda Hem Dışarıdaki Sesleri Hem De Telefondaki Sesleri Duyabilecek
Doç. Dr. Leyla Türker Şener ürettiği giyilebilir teknoloji sayesinde kişilerin hem dış ortamdaki sesleri duyabileceklerini hem de telefondaki sesleri duyabileceklerini belirtmiştir. Cihaz çok yoğun bir ilgi görmüş ve 20’yi aşkın şirket bu kulaklığa destek vermek istediklerini belirtmiştir. Yine cihaz için 200’ü aşkın patent başvurusunda da bulunulmuştur. Şimdiden yoğun ilgi görmeye başlayan cihazın daha da geliştirilmesi düşünülüyor.