İnternet sitelerinde yaşanan engellerin ve aksamaların ortadan kaldırılması adına internet kullanıcıları çoğunlukla DNS ayarları değiştirme yöntemini tercih ederler.
Özellikle Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarında erişim engelleri sıklıkla yaşanmakta olup buna çözüm olarak DNS ayarları değiştirme işlemi yapılabilir. Kullanıcıların yoğun olarak başvurduğu çözüm yöntemlerinden biri olan DNS ayarları sunucusu değişmiş olan bir siteye eski sunucu üzerinden giriş yapabilmek için de tercih edilir.
Sıklıkla kullanılan DNS yani Domain Name Server alan adı sistemi olup IP adresleri ile ilişkilidir. Yapılan değiştirme işlemi ile kullanılan server değiştirilecek olup bu sayede engellenmiş olan sitelerin erişimi daha kolay hale gelecektir.
DNS Ayarları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
DNS ayarlarını değiştirmek için farklı amaçlar mevcuttur. Çoğu kullanıcı DNS tabanlı olan engelleri ortadan kaldırmak ve web sitesine erişimi mümkün hale getirmek adına bu işlemi tercih eder. Bunun yanı sıra daha hızlı bir DNS sunucusu kullanmak ve bu sayede internete bağlanma hızını artırmak için değişim yapılabilir.
DNS değiştirme işlemi internette gizlilik elde edebilmek amacıyla şifreli DNS kullanmak ve veri gizliliği için giriş yapılan internet sitelerinin kayıt altına alınmadığı bir DNS yapısı kullanmak için de ayar değişikliği yapılabilir. Bunlar en çok kullanılan DNS adresi değiştirme nedenleri arasında yer alır. Bunların yanı sıra farklı sebepler için de bu işlem yapılabilir.
DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
DNS ayarlarını değiştirmek kullanılan işletim sistemine göre farklılık gösterecektir. iOS için DNS ayarları değiştirileceğinde ilk olarak ayarlar kısmına gelinir ve wi- fi sekmesine dokunulur. Ardından bağlı olunan internet bağlantısının yanında yer alan i simgesine tıklanır. Ekrana gelen bölümden DNS’i ayarla seçeneği işaretlenir ve ELLE seçilir. Daha sonra açılan ekranda mevcut olan DNS adresi – seçeneğine tıklanarak silinebilir ya da + sekmesine tıklanıp başka bir DNS adresi girilebilir. iOS’un yanı sıra Linux, Windows 7, 8,10, Android, MacOS gibi işletim sistemler için de değişiklik yapılabilir. Bunlar için gerekli adımların eksiksiz olarak takip edilmesi gerekir.